Speeltuinbende op bezoek

De Speeltuinbende kwam woensdagmiddag op bezoek om te kijken of daadwerkelijk iedereen zich kan vermaken in de speeltuin.

De Speeltuinbende bestaat uit vijf kinderen met én zonder handicap. Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap. De Speeltuinbende wil hier verandering in brengen. Met hun begeleiders bezoekt de bende verschillende speeltuinen door heel het land.
Cees Kramer is een van die begeleiders. Hij legt het concept uit: “Het is een hele leuke dag voor de kinderen. Zij gaan lekker spelen en worden ondertussen gefilmd. Na een goed uur komen we samen en geven de kinderen en hun begeleiders tips hoe de speeltuin haar toegankelijkheid kan verbeteren.” Het mooie is dat de Speeltuinbende een financiële bijdrage levert om de verbeterpunten aan te pakken. Deze bijdrage is afkomstig van de Nederlandse Stichting Gehandicapten Kinderen (NSGK).

Mooie speeltuin

Speeltuin Elckerlyc heeft al veel aanpassingen gemaakt voor kinderen met een handicap. Dat wordt ook opgemerkt door Kramer: “Het is een mooie speeltuin. Kinderen kunnen hier helemaal opgaan in hun fantasie. Ik zie ook al een aantal goede aanpassingen zoals zandpaden en een rolstoelschommel. Toch maken de simpele dingen het verschil. Denk bijvoorbeeld aan extra toezicht, meer leuningen en een zachte ondergrond.” De kinderen van de Speeltuinbende zijn zeer positief. Speeltuinbendelid Sander speelt met zijn handen in het water. Hij is blind en wordt begeleid door zijn moeder. “In deze speeltuin kun je veel dingen voelen, dat vind ik een pluspunt. Ook vind ik de tunnels heel gaaf.”

Nuttig

“Het mooie van een dag als vandaag is dat de kinderen zich nuttig voelen”, vertelt Kramer. Daarnaast kan er daadwerkelijk iets worden bereikt. Het eindoordeel van de Speeltuinbende is positief. Speeltuin Elckerlyc presteerde goed, echter welke punten verbeterd moeten worden, maakt de Speeltuinbende over drie weken bekend. Zie ook Kliknieuws Oss.