Opening Elckerbeek

Lekker modderen met water en zand in de nieuwe beek van speeltuin Elckerlyc

Met het doorknippen van linten opende de Osse jeugdburgemeester Jara van Doorn maandagmiddag het nieuwe speelgedeelte van speeltuin Elckerlyc.

Met dit gebaar was ook de jacht op de tien kilo goudstukken geopend die tijdens de werkzaamheden in de speeltuin waren zoekgeraakt. De ruim honderd aanwezige kinderen lieten er geen gras over groeien en namen meteen bezit van de Elckerbeek. In no time rolden de goudstukken binnen om gewogen te worden.

Voorzitter Wim van Dorst bekeek het tafereel met trots: ,,De bedoeling was om iets spectaculairs toe te voegen aan de bestaande speeltuin. Onze gedachten gingen meteen uit naar Ger de Wilde die een kwart eeuw geleden verantwoordelijk was voor het ontwerp van Elckerlyc.” De inmiddels ruim zeventigjarige Groninger bleek nog volop speeltuinontwerpen te maken en was graag bereid om hulp te bieden.

Ger de Wilde, ontwerper Elckerlyc, kwam met het idee om een beek aan te leggen: ,,Ik hoorde van mensen die hier vroeger kwamen spelen, dat met water spelen toch wel het allerleukst is. Ik ontwerp alleen maar natuurlijke speeltuinen waarbij ontmoeten centraal staat. Rondkruipen in struiken en gebouwen en met water en zand bezig zijn, stimuleert dat ontmoeten en het samen spelen. Ik heb vijftig jaar ervaring in Elckerlyc laten samen komen, deze plek heeft een bijzonder plaatsje in mijn hart.”

De werkgroep van Elckerlyc was meteen enthousiast over het ontwerp. Van Dorst: ,,Natuurlijk kan dat poedelen in water voor kleinere kinderen gevaarlijk zijn. Maar Elckerlyc is sowieso een avontuurlijke speelplek waar je als ouders je kinderen goed in de gaten moet houden. Kinderen leren op die manier met het gevaar om te gaan. In een week waarin je hoort dat veel kinderen helemaal niet meer buitenspelen, zorgen wij voor wat tegenwicht.”

Kijk hier hoe het beekje tot stand kwam

Van Dorst is heel blij met de medewerking van diverse kanten: ,,Als je de naam Elckerlyc laat vallen, staan veel mensen en organisaties meteen in de rij om te helpen, bijvoorbeeld de gemeente Oss, Jules Iding die de uitvoering van het werk voor zijn rekening nam én een schitterende boomhut bouwde. Maar veel dank gaat ook uit naar Tafelronde 73, waarvan de leden tijdens een middagje klussen de schors van ruim twintig boomstammen afhaalden en als klap op de vuurpijl ons verblijdden met een sponsorbijdrage van 7500 euro.”

Uit het Brabants dagblad dinsdag 11 juni 2019 – Joop van Rossem( naar het artikel)